Eco Friendly

Jaarlijks verdwijnt er wereldwijd 130.000 km2 aan bossen. Dat is bijna viermaal het

oppervlak van Nederland. Vooral in de tropen verdwijnt er veel bos. Op jaarbasis wordt er een gebied ter grootte van Nederland gekapt aan oorspronkelijk regenwoud.

Deze regenwouden zijn op zoveel gebieden belangrijk:


Herbergen diersoorten

Hoewel de tropische oerbossen slechts 6% van het aardoppervlakte beslaan, herbergen ze meer dan de helft van de diersoorten op aarde.

Inheemse stammen
Ze herbergen ook inheemse stammen die al generaties lang in harmonie met de natuur leven.

Klimaatbescherming

Ze nemen veel CO2 op uit de lucht. Zonder de tropische regenwouden, zou de klimaatverandering naar verwachting veel erger zijn. Daarnaast leveren ze ook de nodige zuurstof.


Medicijnen

Veel medicijnen vinden hun oorsprong in de tropische regenwouden. Zo komt meer dan twee derde van de duizenden planten die het Nationaal Kanker Instituut van de Verenigde Staten selecteerde op kanker bestrijdende eigenschappen uit tropische regenwouden.

Waarom wordt er hout gekapt?


Houtwinning

Nederland is een grote afnemer van tropisch hardhout. Jaarlijks importeren we ongeveer 100.000 m3 aan onbewerkt tropisch hardhout. Bij de kap wordt het regenwoud onherstelbaar beschadigd.
De grote bomen trekken in hun val ook kleinere bomen met zich mee en de rupsbanden van de bulldozers maken de bodem kapot, zodat ook de planten die daar leven dood gaan.


Veeteelt

Door de grote vraag naar vlees, worden regenwouden gekapt om plaats te maken voor weilanden waar het vee op kan grazen. Deze weilanden zijn slechts een paar jaar bruikbaar.
De grond is niet zo vruchtbaar en de vruchtbare grond spoelt na een regenbui makkelijk weg.
Hierdoor kan er na verloop van tijd ook geen gras meer groeien en moet er weer een nieuw deel weggekapt worden, om zo plaats te maken voor nieuwe weilanden.

Soja

Door de toenemende vraag naar soja vanuit de veganistische kant, worden er bossen vernietigd om plaats te maken voor soja plantages. Daarnaast is soja een belangrijke voedselbron voor de immer groeiende veeteelt. Ook hiervoor worden grote delen oerwoud gekapt.


Palmolie

Veel oerbossen worden gekapt voor de productie van palmolie. Dit is een van de minst gezonde plantaardige oliën, maar vanwege de lage kostprijs, wel een zeer populaire olie bij voedselproducenten. Ook wordt het gebruikt in verzorgingsproducten. Het zit zo verwerkt in het merendeel van de producten die in de schappen liggen van de reguliere supermarkt.

Wegen, industrie en mijnbouw

Stuwmeren zijn bij uitstek een manier om goedkope energie te leveren, helaas wordt door het plaatsen van dammen ook het tropisch regenwoud vernietigd. De goedkope energie trekt industrie aan die zorgt voor verdere vernietiging van de wouden.


Kleine landbouw en brandstof

Voor de lokale bevolking is het rooien van oerbossen ook aantrekkelijk, omdat dit ruimte biedt voor akkers en het hout voorziet in hun energiebehoefte. Helaas geldt ook hier, dat de grond na korte tijd onbruikbaar is en het proces zicht herhaalt.



Gevolgen van ontbossing


Bodemerosie en overstromingen

Vruchtbare bodem spoelt makkelijk weg, nu de wortels van de woudreuzen en de andere planten deze niet meer vasthouden. De kans op overstromingen wordt ook groter, omdat het bladerdek nu niet meer een deel van de regen kan vasthouden en er minder water in de grond wordt opgenomen door de wortels.


Uitsterven van planten en dieren

Door de verdwijning van oerbossen sterven planten en dieren uit.


Klimaatverandering

Tropisch regenwoud is zeer belangrijk voor het vasthouden van water. Door de verdamping van het regenwater ontstaan steeds nieuwe buien. Regen uit die buien valt ook op andere gebieden. Zonder het tropisch regenwoud zou het in die gebieden veel droger zijn.

Maar waar bomen gekapt worden, wordt het regenwater niet vastgehouden en als

damp aan de lucht afgegeven. Daar waar bos gekapt is, regent het minder vaak.

Daar waar gekapt is, bereikt meer zonlicht direct de bodem. Daardoor wordt de bodem sterker verhit en droogt hij uit. Daar zijn planten uit het oerwoud niet tegen bestand. Die sterven af. Omdat de bodem zijn vruchtbare toplaag kwijtraakt, kan het

tropisch regenwoud zich niet meer herstellen.

Tropische regenwouden spelen een rol bij de opvang van CO2 uit de dampkring. Dat gebeurt vooral in het Amazonegebied, omdat dit het grootste gebied ter wereld is met tropische regenwouden.

Maar met elke boom die we kappen, wordt er minder CO2 uit de lucht gehaald. Bovendien komt door het verbranden van gekapt woud én door bosbranden extra veel CO2 in de dampkring terecht.

Men verwacht dat de toename van CO2 in de dampkring het broeikaseffect versterkt en de aarde nog meer opwarmt.

Wat kunt u doen?

Zoals hierboven beschreven, is Nederland een grote afnemer van tropisch hardhout.
Wanneer u voor een meubel of houtproduct kiest, zou u kunnen overwegen om voor een meer lokale houtsoort te gaan. Eikenhout wordt bijvoorbeeld in goed beheer verbouwd en kan gebruikt worden, zonder schade te berokkenen aan ons milieu.

Een van de meest voor de hand liggende zaken om houtkap te voorkomen, is het hergebruiken van hout. Hergebruik van hout brengt extra arbeid met zich mee, waardoor dit kostbaarder is dan het gebruik van nieuw hout. Zo dienen oude meubels ontdaan te worden van spijkers en van hun oude lak/olie laag. Ze dienen ook opnieuw verzaagd te worden. 

U heeft bij The Woodmaker de keuze om uw product van hergebruikt hout te laten maken. U kunt er zelfs voor kiezen, om zelf een meubelstuk aan te leveren, welke ik dan hergebruik voor een product op maat! Zo kan uw geliefde meubelstuk een tweede leven krijgen.
Voor slechts 10% extra maak ik uw product van hergebruikt hout. Zo haalt u uw favoriete hakblok of snijplank in huis en draagt u bij aan het behoud van onze natuur. U ontvangt dan een milieucertificaat bij uw product op maat.


Neem nu contact op via deze link en vraag naar de mogelijkheden


Van deze toeslag gaat 50% naar The Leonardo DiCaprio Foundation. Een organisatie die zich inzet voor het behoud van ons natuurlijke bronnen. Op deze manier helpt u met uw aankoop dubbel mee aan het behoud van onze bossen. Uw aankoop zorgt ervoor dat er geen nieuwe bomen voor gekapt hoeven te worden en u steunt het goede doel om de natuur op onze aarde te beschermen.

Let op!
Het is niet voor ieder product mogelijk om enkel hergebruikt hout te gebruiken. Op dit moment heb ik 
verschillende houtsoorten op voorraad die ik kan hergebruiken, zoals notenhout, eikenhout, kersenhout en teak.
Ik hoop in de toekomst dit assortiment uit te kunnen breiden naar nog meer houtsoorten.

Mocht u een massief houten meubel weg willen doen, dan kunt u deze doneren aan The Woodmaker. Ik kom deze dan in overleg graag bij u ophalen. Let wel, het dient een massief houten meubel te zijn! Meubels van vuren en grenenhout worden niet geaccepteerd, omdat ik hier geen toepassing voor heb op dit moment.